
Bygger eget hus for undring og uenighet
KÅKÅ Kverulantkatedralen har oppfordret til konstruktiv krangling og heftig debatt i mer enn ti år. Nå etablerer stiftelsen seg i eget hus i sentrum av Stavanger.
Det var rundt juletider i 2013 at ideen om KÅKÅ ble født. Initiativtakerne ville skape flere diskusjoner og en mer fyrrig offentlig debatt blant kunnskapstørste mennesker i Norges fjerde største by. I dag står KÅKÅ Kverulantkatedralen bak de årlige festivalene KÅKÅnomics og Wonderful World, og har tilrettelagt for tusenvis av meningsutvekslinger i Stavanger og på nett.
Nå har de bestemt seg for å utvide. Med støtte fra Agenda Vestlandet, stiftelsen fra Sparebanken Vest, skal KÅKÅ etablere KÅKÅ Huset, et fysisk møtested for samtale, kunnskapsutveksling og samfunnsdebatt i Stavanger sentrum.
– KÅKÅ Huset skal være et kunnskapsorientert og nyskapende sted der politikere, fagfolk og vanlige mennesker kan møtes for å diskutere og dele ideer, sier Cornelius Middelthon, daglig leder for KÅKÅ Kverulantkatedralen.

Det fysiske KÅKÅ Huset får en digital partner, der innhold fra KÅKÅnomics, Wonderful World og andre arrangementer vil bli tilgjengelig på nett. FOTO: Marius Vervik/KÅKÅ
Huset skal romme en intimscene for arrangementer, studio for tv- og radioinnspillinger, kurslokaler og et kaffehus. Konsepter som «Uenighetsbar» og «Undringsbar» er under utvikling, og skal engasjere barn, ungdom og unge voksne i diskusjoner om meningsbrytning og ytringsfrihet.
– Vi ønsker å skape et nytt politisk møtested i byen som treffer bredt, sier Middelthon.
Ingen samtaler, ingen handling
I vår jakter administrasjonen på et egnet lokale i Stavanger sentrum, og organisasjonen oppbemanner til det treårige utviklingsprosjektet.
– KÅKÅ Kverulantkatedralen bidrar til økt kunnskap og debatt om viktige samfunnsspørsmål for utviklingen av Vestlandet og Norge, og når ut til titusenvis av besøkende hvert år, sier Frode Nergaard Fjeldstad, direktør for tildelinger i Agenda Vestlandet, stiftelsen fra Sparebanken Vest.

– Ingenting skjer hvis vi ikke snakker sammen, sier Frode Nergaard Fjeldstad, direktør for tildelinger i Agenda Vestlandet. FOTO: Marius Vervik/KÅKÅ
Han trekker frem de to KÅKÅ-festivalenes evne til å få folk til å diskutere på tvers av disipliner og fylkes- og landegrenser.
– Ingenting skjer hvis vi ikke snakker sammen. Debatter om bærekraft, klima, økonomi og politikk som har direkte innvirkning på hverdagslivet til folk er viktigere enn noensinne, sier Fjeldstad.
Oppdrar gode kverulanter
Agenda Vestlandet har tidligere støttet KÅKÅ Kverulantkatedralen med to millioner, og velger nå å doble sitt bidrag. I 2025 går to millioner til årets festivaler, og ytterligere to millioner til etableringen av KÅKÅ-huset.
– KÅKÅ har demonstrert sin evne til å ta opp temaer som engasjerer og provoserer igjen og igjen, og har lykkes i å skape en møteplass mellom vanlige folk, akademia og næringsliv. Gjennom å etablere sitt eget sted kan KÅKÅ nå enda bredere nasjonalt og internasjonalt, og samtidig oppdra nye generasjoner til å bli gode kverulanter og filosofer. Vi i Agenda Vestlandet er stolte over å kunne bidra til uenighetsfelleskapet, sier direktøren.
Det fysiske huset har også en partner på nett: KÅKÅ Instituttet for Undring og Uenighet.
– Instituttet vil være den digitale delen av prosjektet, som skal produsere og lagre innhold fra KÅKÅs aktiviteter. Her vil vi bruke materiale fra KÅKÅ|nomics og Wonderful World, samt annet innhold fra kurs, workshops og arrangementer, for å skape ny og relevant formidling gjennom året, forteller daglig leder Middelthon.
Foto øverst: Tord F. Paulsen/KÅKÅ