
SVAK NORSK KRONE
Unngå prissjokk på ferie i utlandet
Har du sjekket hva du må ut med for en dansk krone, en euro eller et pund? Jan-Tore Smith gir deg svaret på hvorfor det er litt mindre deilig å være norsk i Danmark i sommer.
Av:
Marthe Berg-Olsen,Kommunikasjonsrådgiver
Danmark er et yndet feriemål for norske turister. Akkurat nå må du ut med over 150 kroner for en dansk hundrelapp.
– Mange har nok tidligere tenkt at en dansk hundrings så å si er det samme som en norsk. Enkelt og greit – man slipper å drive med hoderegning når man er på tur. Nå bør du faktisk gange alt du kjøper i Danmark med 1,5 hvis du skal unngå å få en ubehagelig overraskelse på kontoen, sier Jan-Tore Smith, banksjef i Sparebanken Vest.
Den norske kronen er svak
Det er ikke bare den danske kronen som er dyr for oss nordmenn. I skrivende stund må du ut med nesten 11 kroner og 50 øre for én euro og over 13 kroner for et pund. Euroen har sunket omtrent 20 prosent i verdi siden i fjor sommer, mens pundet har sunket ca. ti prosent.
– Den norske kronen har svekket seg betydelig i forhold til de fleste andre lands myntenheter. Det betyr at når vi skal feriere i utlandet og kjøpe ting som mat, drikke og suvenirer, så koster det oss mer i norske kroner enn det gjorde før, forteller Jan-Tore.

Jan-Tore Smith, banksjef i Sparebanken Vest. Foto Eivind Senneset.
Selv om den norske kronen har svekket seg mot de aller fleste utenlandske valutaer, så finnes det ett unntak i Europa – den tyrkiske liren.
– Den norske kronen har styrket seg med 1-2 prosent mot tyrkiske lire siden i fjor sommer. Det betyr at du relativt sett vil få mer for den norske kronen om du handler i Tyrkia enn du fikk i fjor. Så vet vi også at prisveksten i Tyrkia har vært enorm og dessverre spiser opp valutagevinsten og vel så det, sier Jan-Tore.
– Ikke kjøp ting som du like gjerne kan kjøpe i Norge
– Er det noe vi kan gjøre for å unngå å få prissjokk på ferie i utlandet?
– Du kan i alle fall unngå å handle ting i utlandet som du like greit kan kjøpe her hjemme. Om du sjekker prislappen på et plagg i en butikk som du også finner i Norge, så vil du se at det mest sannsynlig er dyrere å kjøpe varen i den utenlandske valutaen sammenlignet med norske kroner, og legger til:
– Også kan du jo vurdere å legge ferien til Norge, da! Fjord og fjell – hva mer kan man ønske seg?
Skal du på ferie i utlandet i sommer? Sjekk valutakalkulatoren vår.
Dette påvirker valutakursen
Valutakursen påvirkes av mange faktorer, forklarer Jan-Tore:
– Akkurat nå er den svake kronen preget av at det er forskjell på rentenivået i Norge og ellers i Europa. Rentene har steget mer i utlandet enn her hjemme. Norsk valuta er også knyttet tett opp til olje- og gassprisen, som gjør at den skiller seg ut fra andre lands valuta. Når oljeprisen synker, som nå, så vil den norske kronen også synke i verdi.
Økonomisk usikkerhet spiller også inn.
– Den norske kronen er et lite yndet investeringsobjekt i tider med økonomisk uro fordi det er knyttet mer usikkerhet til en liten valuta enn for eksempel euro eller dollar. Det er også med på å svekke kronen.
Personlig rådgiver
Kontakt oss
Ring eller chat
Tlf 915 05555. Man - søn 07-23
Snakk med oss
Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.
Finn ditt lokalkontor
Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.