Hva er Mellomfinansiering?
God planlegging gir trygg mellomfinansiering
Når du skal kjøpe ny bolig før du selger den du eier, trenger du mellomfinansiering – og en rådgiver som loser deg trygt gjennom prosessen. Her hos oss i Sparebanken Vest får du begge deler pluss gode råd for å planlegge salget.
Av:
Sparebanken Vest
,Når du kjøper ny bolig før du har solgt den gamle, og ikke har egenkapital til å finansiere kjøpet, må du betjene to lån i en periode. For enkelte kan det kanskje føles litt stressende, men det trenger det ikke å være. Det gjelder å være godt forberedt.
– Noen er tidlig ute og spør om mellomfinansiering før de har funnet en ny bolig å kjøpe. Det er smart, for da kan jeg forberede dem på hvor mye de kan låne når de finner drømmeboligen, og hva de må gjøre for å korte ned perioden de blir sittende med to lån, forteller senior kunderådgiver Maren Tungesvik Tveiten.
Gjør grundig forarbeid
Nøkkelen ligger i gode forberedelser. Det gjelder å klargjøre så mye som mulig, slik at du kan selge boligen du allerede har snarest etter du har kjøpt.
– Kundene lurer på hvilke muligheter de har. Som regel kjøper de noe som koster mer enn det de har. Min jobb er å skaffe oversikt over økonomien, hva de kan forvente å selge for, og vurdere hvor lang tid salget vil ta.
Her er vi så heldige at vi samarbeider med Eiendomsmegler Vest som har full oversikt over lokale forhold i bygd og by. Det er trygt for både kunden og meg å få en prisvurdering av eiendommen og et anslag for hvor raskt den kan omsettes.
Jo mer som er gjort på forhånd, desto bedre, mener Maren, for plutselig kan drømmeboligen dukke opp. Hvis du allerede da har kartlagt hva du har å rutte med, hva megleren koster og hvor mye renter du må betjene i perioden du får mellomfinansiering, har du ryddet unna de fleste hindre, og du kan legge boligen raskere ut i markedet.
KUNDERÅDGIVER: Maren Tungesvik Tveiten er en av våre rådgivere ved Sparebanken Vests kontor i Etne. Trenger du råd om lån? Da kan du snakke med en av de flinke rådgiverne til Sparebanken Vest. De kan treffes på ditt nærmeste kontor eller ta et telefon- eller videomøte med deg.
Her er Marens tips til god planlegging:
- Kontakt oss slik at vi sammen kan kartlegge mellomfinansiering og hvilke muligheter du har.
- Engasjer eiendomsmegler. Vi kan sette deg i kontakt med en lokalkjent megler som kan forberede salget og gi en verdivurdering.
- Skaff tilstandsrapport. Da kan du også forberede deg på forhold du bør ta tak i før du skal selge. Særlig hvis du skal selge et eldre hus.
- Prøv å legge overtakelse av den nye boligen litt frem i tid slik at du er tryggere på at du har fått solgt den gamle.
Har du opplevd kunder som er kommet i knipe fordi de har solgt før de har kjøpt?
– Det opplever vi sjeldent, men jeg har hatt kunder som har solgt og ikke har funnet en ny bolig før de må flytte ut fra den gamle. Unge mennesker har kanskje en mulighet til å bo hos foreldrene i en periode, men for en familie kan det bli problematisk. Og hvis du føler deg tvunget til å kjøpe noe, risikerer du å ende opp med noe du senere angrer på.
Fast rådgiver
I en mellomfinansieringsperiode har det mye på si at du har en rådgiver som kjenner deg og som du stoler på. Du får en ekstra økonomisk belastning i en periode, og da er det godt å ha en som holder deg litt i hånden.
– Har du lån i Sparebanken Vest, får du en personlig rådgiver, og det er det ikke alle som tilbyr. Du finner lett frem kontaktinformasjon til rådgiveren din i mobil- og nettbanken.
Det er ikke nødvendig å forklare saken til en ny rådgiver hver gang du skal gjøre noe. Det betyr noe i situasjoner der du skal ta et stort valg, som jo et boligkjøp er.
– Mange setter pris på at vi er til stede lokalt og tilgjengelige for kundene våre. For meg er det viktigst at kundene føler seg trygge og ivaretatt, og sitter igjen med en så god opplevelse at de ønsker å være med oss videre, sier Maren.