Hopp til hovedinnholdet
oppussing-1040x446

kjøpe for å pusse opp?

Smarte tips til deg som skal kjøpe oppussingsobjekt

Et oppussingsobjekt kan være en god investering. Men pass på! Det kan fort koste deg mer tid og penger enn du hadde regnet med.

Mange unge boligkjøpere drømmer om å kjøpe et oppussingsobjekt. Da kan du spare penger gjennom egeninnsats og forme boligen etter egen smak. Men det er lett å la seg rive med når du har funnet drømmeboligen.


– Det er fort gjort å undervurdere omfanget av innsatsen du må legge ned. Derfor er viktig å danne seg et så godt bilde som mulig av hva oppussingen faktisk kommer til å koste, hvordan du skal finansiere den og om du faktisk har råd til det. Det første du bør gjøre er å ta kontakt med banken. Vi hjelper deg gjerne med å få oversikt over hvordan du kan finansiere kjøpet og hva du må tenke gjennom og planlegge, sier kunderådgiver Kristine Helene Steiner.

Kristine Helene Steiner, rådgiver i Sparebanken Vest

Kristine Helene Steiner er kunderådgiver i Sparebanken Vest og svarer på mange spørsmål fra unge som ønsker å kjøpe et oppussingsobjekt.

Skjulte feil
Hun anbefaler å få en fagperson til å vurdere boligen først, for selv om det stilles strenge krav til prospektet og tilstandsrapporten, kan det dukke opp kjipe overraskelser som kan koste deg tid og penger.


– Noen feil og mangler er lette å oppdage, men det kan ligge ting skjult der du ikke ser det, eller ikke kommer til. Slike ting skal være opplyst i salgsdokumentene, men det er ikke alltid at din oppfatning av omfanget stemmer overens med realitetene, sier Kristine.

Hvor mye du kan gjøre selv, og hva som kommer til å kreve fagfolk, er kanskje det viktigste spørsmålet du må stille deg. 

Trenger du fagfolk?

Hvor mye du kan gjøre selv, og hva som kommer til å kreve fagfolk, er kanskje det viktigste spørsmålet du må stille deg. De fleste klarer å sparkle og male, og noen kan gi seg i kast med å liste og legge gulv. Vann, avløp og elektrisitet, trenger som hovedregel fagfolk. Likeledes råte, fuktskader, eller dårlig isolasjon, som kan være mer omfattende enn du tror. Det er smart å forhøre deg med fagkyndige hvis du er usikker. De kan lettere vurdere hva ting koster og komme med fornuftige løsninger.


– Ofte er det kort tid fra du har vært på visning til du sitter i hektiske budrunder. Da er det lett å la seg rive med. Det som ser enkelt ut på visning, kan være vanskeligere, og det du tror du skal klare selv, kan vise seg å kreve fagfolk. Da løper både tiden og pengene, sier Kristine, som anbefaler å ha en buffer for å dekke uforutsette kostnader.

Gode betingelser
Hvis oppussingen omfatter tiltak for å redusere energiforbruket gjennom etterisolering, installasjon av varmepumper, solceller, balansert ventilasjon, bytte av vinduer, eller andre energisparende tiltak, kan du være kvalifisert til å få energilån hos Sparebanken Vest. Da kan du låne inntil 300 000 kroner til meget lave renter i ett år. Betingelsen er at du har boliglån hos oss eller flytte lånet ditt til oss.


Du har også mulighet til å få Grønt oppgraderingslån, som er litt mer omfattende og krever at du har eller skaffer deg energiattest. Da kan du låne inntil en halv million kroner til meget gode betingelser, og i tillegg går du redusert strømkostnadene.


– Ta kontakt med en av våre rådgivere og fortell om hvilke tiltak du tenker å gjennomføre, så legger vi en plan sammen. Vi hjelper deg gjerne!

Fem tips til en vellykket oppussing

1. Skjulte feil, som råte, fuktskader, gamle elektriske anlegg eller dårlig isolasjon, kan føre til uforutsette kostnader som sprenger budsjettet.

 

Les prospektet og tilstandsrapporten grundig, og ta gjerne med en byggkyndig person på visningen.

 

2. Mange undervurderer kostnadene ved oppussing. Materialer, håndverkere og uforutsette problemer kan gjøre totalprisen langt høyere enn planlagt.

 

Snakk med en rådgiver i banken som kan hjelpe deg med å lage et detaljert budsjett med en solid buffer for uforutsette utgifter.

 

3. Oppussing tar ofte lengre tid enn forventet, spesielt hvis du må vente på håndverkere, får problemer med leveranser, eller gjør jobben selv på fritiden.

 

Sett opp en realistisk tidsplan og vurder hvor mye du kan gjøre selv og hva du må leie inn folk til.

 

4. Større endringer kan kreve godkjenning fra sameiet/borettslaget eller kommunen.

 

Undersøk regelverket for bygget og få en skriftlig bekreftelse før du setter i gang.

 

5. Hvis du kjøper for å selge med fortjeneste, må du vurdere om investeringen faktisk vil gi avkastning. Feil valg av materialer eller dårlig utført arbeid kan trekke ned verdien.

 

Snakk med en eiendomsmegler om hvilke oppgraderinger som gir best verdiøkning og hvordan markedet i området er. De vet hva som selger og hva som gjør boligen attraktiv.

Vi har dyktige rådgivere som hjelper deg med boliglånet

Boliglån tilpasset deg

  • Søk og få raskt svar
  • Vær trygg på at rådene er tilpasset deg
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor