Hopp til hovedinnholdet
styringsrente

Ekspertene sier at styringsrenten skal opp

Endringer i styringsrenten får konsekvenser for lommeboken din

Styringsrenten blir brukt som et verktøy for å påvirke aktiviteten i norsk økonomi. Det får konsekvenser for både priser på varer i butikken og på lønningsposen. 

Her er 5 ting det er nyttig å vite dersom styringsrenten øker:


1. Sparepengene dine vokser fortere

Har du mer sparepenger enn gjeld, vil en økning i styringsrenten gjøre at du får mer å rutte med siden du vil få høyere rente for pengene som står på konto. Dette gjør at mange får mer lyst til å spare.


2. Lånet ditt kan bli dyrere

Her er det motsatt – har du mer gjeld enn du har sparepenger på konto, vil du få mindre å rutte med når styringsrenten øker. For når styringsrenten settes opp, så følger ofte bankene etter med å sette opp boliglånsrenten. Da vil en større del av inntekten din bli brukt til å betale ned på lånet. 


3. Prisveksten på varer og tjenester avtar

Når vi får mindre å rutte med, bruker vi naturlig nok mindre penger. Dette gjør at bedriftene som står bak varene og tjenestene som du pleier å kjøpe, vil produsere mindre, de trenger kanskje færre folk til å arbeide for seg, og det blir færre som får økning i lønn. Alle disse tingene bidrar til at prisveksten bremser – som igjen betyr at handlekurven din blir billigere. 


4. Det kan bli billigere å handle i utlandet

Styringsrenten påvirker kronekursen. Når den norske styringsrenten går opp, og sentralbanker i andre land holder sine styringsrenter i ro, blir den norske kronen mer attraktiv. Med en styrket norsk krone, blir utenlandsturen billigere og det blir også andre varer og tjenester som kjøpes fra utlandet. 


5. Det er ikke bare styringsrenten som bestemmer renten på boliglånet ditt

Når bankene bestemmer hvilken lånerente de skal tilby kundene, så må de også ta høyde for risiko og kostnader som banken har ved å låne penger selv. Derfor er det slik at lånerenten som du får i banken alltid vil ligge noe over nivået på styringsrenten. 

Vi har dyktige rådgivere som hjelper deg med boliglånet

Boliglån tilpasset deg

  • Søk og få raskt svar
  • Vær trygg på at rådene er tilpasset deg
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor