Hopp til hovedinnholdet
Christina og Lars gifter seg

Se tipsene

Fikk enklere liv og romslig økonomi

Du trenger kanskje ikke selge hus og bil for å få et enklere liv og romslig økonomi, slik Christina og Lars Buhl har gjort. Men det finnes mange andre metoder for å demme opp for at økonomien løper løpsk i takt med prisstigningen.

Av Sparebanken Vest

– Vi har tatt store valg for å vise hva som går an å få til i en normal økonomi. Nå bruker vi mindre og lever mer, sier Christina.

Det høres utvilsomt ut som en drømmesituasjon i disse dager, når lånerentene er høyere enn på lenge og prisene på strøm, mat og drikke går i taket. Men Christina og Lars ville aldri klart å komme dit de er i dag uten grundig planlegging og en god strategi for å etablere vaner som ikke utfordrer viljestyrken.


– For to år siden ble vi foreldre til en gutt som ikke sov. Vi hadde begge fulltidsjobber og vel så det og vi gikk tom for overskudd og energi. Vi var utslitte, og innså at vi som vanlige mennesker hadde begrensede ressurser og begrenset viljestyrke, forteller Lars.


Grundig til verks

En måneds norgesferie ble vendepunktet. Der fikk de tid til å ha det fint sammen og oppleve hvordan det var å ha overskudd. De bestemte seg for å snu livsstilen mer eller mindre på hodet, og satte seg mål om å kunne ta langhelg hver helg. Samtidig startet de Instagram-kontoen @langhelghverhelg, der de deler prosessen og gode sparetips.

Paret gikk grundig til verks, for å si det forsiktig. Huset i Haugesund ble solgt til fordel for en tomannsbolig med utleiedel, og de kvittet seg med den ene bilen. Overskuddet fra salget plasserte de i globale indeksfond.

Christina Buhl med husnoekkel

Christina Buhl med nøkkel til den nye leiligheten som paret flyttet til for å spare penger. Foto: Privat

Parallelt saumfarte de økonomien, sa opp unødvendige abonnementer, gikk gjennom og forhandlet lån og forsikringer, og solgte eller ga bort ting de ikke lenger hadde bruk for. Dermed hadde de gjort unna tiltakene som bare krever viljestyrke én gang, og kunne gå løs på de daglige rutinene.

– Vi gikk gjennom Sparebanken Vest-appen «Min økonomi» som viser hva vi bruker penger på. Vi bestemte oss for hva vi hadde lyst til å bruke mer og mindre på, og laget et budsjett ut fra det. Hvis vi klarer å unngå å bruke penger på ting som ikke er viktige for oss, kan vi unne oss de tingene som gir oss glede. Det er filosofien, sier Christina.

Har du abonnementer som du ikke trener lenger? Vi sier de opp for deg!


Full kontroll

Lars Buhl på tur med sønnen

Større frihet gir mulighet til å hente tidlig i barnehagen og ha piknik i skogen. Foto: Privat

Så startet jobben med å planlegge ukentlige innkjøp. Nå er hver søndag planleggingsdag. Da legger de en detaljert plan for uken med oversikt over hvilke gjøremål de har, hvem som skal ha middag og når. Innholdet i kjøleskap, skuffer og skap blir sjekket, før de lager en handleliste for alle varene de trenger den neste uken. 

Varene bestiller de gjennom en app. Går totalsummen over budsjettet, må de justere innkjøpene. Mandag morgen står alt utenfor døren.

– I starten var det tungt, men nå er det blitt en vane og vi har full kontroll. Vi slipper å stå i butikken og lure på om vi har poteter, sier Lars.


Unngår fristelser

Så lurer noen kanskje på om ikke det er dyrere å handle på denne måten enn hos lavpriskjedene. For Christina og Lars er det ikke det. For i butikken napper de alltid med seg noe som ikke står på handlelisten, eller noe de ikke husker at de har hjemme. Dermed blir regningen høyere enn når de følger planen hjemmefra. Hver eneste gang.
 
– Det handler om å ikke utsette seg for fristelser, og jobbe rundt sine egne begrensninger. Hele butikken er bygget opp for å knuse viljestyrken din. Melken er strategisk plassert innerst i lokalet slik at du kan bli utsatt for fristelser på vei inn og ut. Der blir du presentert for alle tingene du ikke tenkte på å kjøpe. Vi har ikke kjangs til å overliste alle adferdspsykologene og markedsføringsekspertene, sier Lars. 


Halverte kostnader

Resultatene av innsatsen lot ikke vente på seg. Nå er de faste utgiftene redusert til det halve, livet er blitt enklere og prisstigning og renteoppgang er ikke lenger en bekymring. 

– Nå bruker vi mye mindre enn vi tjener, så selv om ting blir dyrere lever vi fortsatt under evne, sier Lars.

Familien Buhl foran solcellepanel.

Mons er med mamma og pappa på jobb – her på besøk på et forskningssenter for solenergi i Sverige. Foto: Privat.

Og i tillegg til en romslig økonomi har de tid og overskudd til å bygge opp gründerbedriften sin, der de holder kurs om solenergi. 


– Vi er halvannet år inne i vår økonomiske oppvåkning, og får henvendelser fra veldig mange som sier de har lyst til å gjøre det samme. De trenger ikke følge vår fasit, men finne noe som passer for dem. Vi er ikke i mål ennå, men vi har fått god nok råd til å ta fri hver fredag og har fått et mye bedre liv, sier Christina.


Her deler Christina og Lars noen sparetips som både kan gi deg bedre økonomi og et enklere liv:

  • Gjennomfør tiltak som kun krever viljestyrke én gang! Gevinsten kommer hver eneste måned etter. Gå gjennom forsikringer, og kvitt deg med abonnementer og lån du ikke trenger. Det kan være litt tøft å komme i gang, men her er det mye å hente! 
  • Sett pengene dine i arbeid: kom i gang med investering! 
  • Bli bevisst på hva som gir deg glede. Skriv gjerne en liste. Sett deg mål som gir rom for mer av dette.
  • Aksepter at du har begrenset viljestyrke, og lag gode rutiner rundt det.
  • Unngå å sette deg selv i situasjoner hvor du vet du kommer til å kjøpe. F.eks. ikke bare gå rundt på kjøpesenteret for gøy. 
  • Selg ting du ikke bruker.
  • Bruk «Min økonomi»-funksjonen i mobilbanken til Sparebanken Vest til å få oversikt over hva du bruker i måneden og hva pengene går til. 
  • Tvillingkort og felles konto til daglige utgifter som mat og drivstoff gir god oversikt.
  • Lag budsjett og sett opp autotrekk til sparing og investering
  • Planlegg uken, og handle gjerne i app med hjemlevering om du kan. Det sparer også tid som du kan bruke på noe som gir deg glede.
  • Følg @langhelghverhelg på Instagram for å høre mer om hvordan du kan bruke økonomi og mindset til å skape ditt drømmeliv! 

Hvorfor velge oss?

Vi gir deg litt mer

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor
Kundeutbytte

Kundeutbytte

Et par med 4 millioner i boliglån kan få inntil 10.700 kr i kundeutbytte

Finn ut mer
NorgesBesteMobilbank

Norges beste mobilbank

Vår app ble kåret til Norges beste digitale produktopplevelse i 2019.

Se alt du kan gjøre