Hopp til hovedinnholdet
Banksjef Jan-Tore Smith

Økonomi i urolige tider

Banksjefens tips når alt blir dyrere

Det preger nyhetsbildet og vi merker det på kontoen: Alt blir dyrere. Her er banksjefens 5 råd for å unngå økonomiske bekymringer!

1. Vurder avdragsfrihet og lengre løpetid på lånet  

 – Vi opplever at flere kunder kontakter oss for å redusere månedlige låneutgifter. At mange søker hjelp før de får betalingsproblemer, er vi veldig glade for. Og vi gjør selvsagt det vi kan for å finne gode løsninger for alle, sier banksjef Jan-Tore Smith. 
 
Et av tiltakene som kan gjøres, er å søke om avdragsfrihet. 

– Da betaler du kun renter, og ikke avdrag på boliglånet ditt. Du utsetter altså nedbetalingen av lånet, slik at du kan frigjøre kapital i en periode.  

Det finnes også andre muligheter, som for mange kan være vel så gode.  
 
– Et alternativ er å la lånet få lengre løpetid, slik at månedlige avdragsbeløp blir mindre enn det du har i dag. For mange er det et bedre alternativ, gitt at du har betjeningsevne til å betale noe avdrag, sier Jan-Tore.  


Les også: Flere spør om avdragsfrihet på lånet

2. Passer fastrente på boliglånet for deg? 

Renten har steget raskt siden juni, og du bør være forberedt på flere rentehevinger. Har du et lån på 4 000 000 kroner og renten øker med 0,5 %, utgjør det 20 000 kroner mer i renter i året. 


– Med fastrente vil du få forutsigbare lånekostnader i noen år fremover. Er du i en situasjon der du ikke tåler perioder med større renteøkninger, kan det være en god løsning å binde renten på deler eller hele lånet. Da vet du nøyaktig hva du skal betale i renter og avdrag fra måned til måned, sier banksjefen. 


Du kan binde renten i tre, fem eller ti år. Selv om den faste renten er noe høyere enn den flytende, kan et fastrentelån være en billig forsikring mot fremtidige rentehopp. 


Jan-Tore påpeker likevel at det både er fordeler og ulemper med å binde renten. Hva som skjer med renten om tre, fem eller ti år er det ingen som vet. Det er derfor umulig si om du vil tjene på å binde renten. 


– Historisk sett har folk vært tjent med å ha flytende rente. Så hvis du vurderer å binde renten, bør det være fordi du ønsker forutsigbarhet og trygghet, og ikke fordi du vil tjene på det. 

 

Her kan du lese mer om fordeler og ulemper med fastrentelån. 

3. Gjør boligen mer energieffektiv  

Aldri før har strømprisene opptatt oss mer enn det siste året. Til tross for statlig strømstøtte, merker de fleste av oss at strømregningen er betydelig høyere enn før.

– Nøkkelen til en lavere strømregning er selvsagt å redusere forbruket. En del glemmer hvor mye energi som bokstavelig talt går rett opp i luften og blir overrasket når de ser at det kan være mye å spare på tiltak som gjør boligen mer energieffektiv, forteller Jan-Tore Smith 

I tillegg kan du få lån med renterabatt dersom du gjør energibesparende oppgraderinger på boligen din.

– Hvis du for eksempel ønsker å skifte ut vinduer, etterisolere kledning eller anskaffe varmepumpe, er det lurt å ta en sjekk med oss. Dersom du velger å investere i tiltak som løfter boligens energimerke med to karakterer, kan vi i tillegg tilby svært rimelig finansiering av tiltaket gjennom vårt grønne oppgraderingslån

4. Planlegg innkjøpene dine  

Ifølge tall fra SSB er prisstigningen på matvarer på 10,3 % det siste året. Under pandemien så vi at mange fikk øynene opp for ukeshandling, som er et godt tiltak for å redusere matbudsjettet. 


– Bruk for eksempel søndagen til å planlegge middager og andre innkjøp for den kommende uken. Da unngår du impulskjøp, og det blir forhåpentligvis mindre matsvinn. Last gjerne ned mobilappen "Mattilbud" og sjekk om du kan kjøpe maten du trenger billigere, foreslår Jan-Tore. 

 

For å få bedre kontroll på hva pengene dine faktisk går til, anbefaler banksjefen tjenesten Min økonomi i nett- og mobilbanken. Her blir transaksjonene dine automatisk kategorisert, hver gang du drar kortet eller betaler en regning.  

– Min økonomi viser deg raskt hva pengene faktisk går til. Slik blir det lettere å leve smart og få oversikt over hvor du kan og bør kutte i forbruket, sier Jan-Tore engasjert. 

 5. Ikke la hytten lide 

Du som er hytteeier, vet nok godt at du ikke får strømstøtte for strømregningen der. Flere hytteeiere engster seg derfor for å i det hele tatt ta hytten i bruk nå til vinteren. 

– Hva du enn gjør, sørg for at det er nok varme i hytten til at rørene ikke fryser. Hvis du planlegger å la være å bruke hytten, må du huske å stenge av vannet. Oppstår en skade som følge av grov uaktsomhet, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv, forteller banksjefen. 

Det er viktig å ha en god husforsikring. 

Les mer om forsikringen fra Frende  

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor