bergenfest ung
– En gøyere skoletime enn dette skal du lete lenge etter
Over 8000 ungdomsskoleelever inntok plenen for konsert med Ka2 under Bergenfest Ung. – Vi ønsker å gi de unge en introduksjon til konsert og festival i storformat, sier Andreas Lindborg i Bergenfest.
Bergenfest Ung er et samarbeid mellom Bergenfest, Bergen Kommune og Sparebanken Vest, og finansieres blant annet av bankens samfunnsnyttige midler. Minifestivalen er i skoletiden for 8.-10. trinn samt barnehager i Bergen Kommune.
– Det er viktig for oss at musikken er for alle. Derfor har vi laget Bergenfest Ung som er utelukkende og fullt for de unge, sier prosjektleder for minifestivalen, Andreas Lindborg.
Her skal barn og unge få en god og trygg introduksjon til festivallivet, se aktuelle artister på scenen og kjenne på samholdet som er på festival.
En annerledes skoledag
Blant publikum finner vi en jentegjeng fra Lynghaug ungdomsskole. De synes det er veldig gøy å være til stede på festivalen, og forteller at de først og fremst er der for stemningen.
– Det er gøy med så mye folk, og du møter mange du ikke har møtt før, sier Ane Mowatt Gruben.
De synes det er bra at Bergenfest tiltrekker seg kjente artister til byen. Utenom Ka2 som spiller på årets festival, er Gabrielle og Karpe høyt på listen over drømmeartister.
– Det er gøy å gjøre noe annet enn vanlig, samstemmer jentegjengen.
GØY: Gjengen fra Lynghaug skole syns det er gøy å være tilstede på minifestivalen. Fra venstre: Lea Eidesen Heskestad, Klara Kahrs Maurstad, Aurora Aalberg Peschina, Ane Mowatt Gruben og Vilde Hysing Sivertsen.
En introduksjon til Bergenfest
På festivalområdet står også lærerne Tale Tveit Lohne og Pernille Stensrud-Olsvik, som har med seg elever fra Slåtthaug og Sandgotna skole.
– Det er kjekt å gjøre noe utenfor klasserommet. Når det er slike gratisarrangement som dette er det klart vi vil benytte oss av det, sier Pernille Stensrud-Olsvik. Hun er lærer på Sandgotna skole.
Bergenfest Ung samler elever fra titalls ulike ungdomsskoler i Bergen Kommune. De to lærerne mener at arrangementet er en fin introduksjon til festivalopplevelsen.
– Jeg har lyst at elevene skal få kjenne på kulturlivet og konsertlivet. Og se hvor fint Bergenfest er som arrangement i Bergen, slik at de drar dit selv når de blir 18, sier Tale Tveit Lohne som er lærer på Slåtthaug ungdomsskole.
– Og så er det kjekt å se de sammen med andre skoler. Det gjør vi aldri, så dette er en fin arena for å samle alle, sier Tale.
FIN ARENA: Lærene Tale Tveit Lohne og Pernille Stensrud-Olsvik mener at Bergenfest Ung er en fin arena for å introdusere elevene til Bergenfest.
Skape glede og samhold
I år er det Ka2 som har gleden av å spille for de over 8000 ungdommene. Andreas forteller at de bruker god tid til å finne artist som treffer målgruppen, men som også skaper glede og samhold.
– Vi treffer ekstra godt i år, synes jeg. Hele Ka2-universet har som mål om å spre kjærlighet og glede, sier han.
Han håper at de unge tør å slippe seg litt løs, og nyte konserten.
– Jeg husker når jeg selv var kid. Man er kanskje for kul til å like det skolen har satt opp. Men med Ka2 håper jeg at de har lyst til å slippe seg løs, og ikke minst kjenne på kjærligheten og glede.
Allerede fra første sang har Ka2, som består av Sondre Alvestad og Didrik Thulin, god kontakt med publikum – som kanskje ser de for aller første gang.
– Her var det mange nye ansikter som vi ikke har spilt for før. Vi håper at vi kan bruke denne anledningen til å bli venner, roper de fra scenen.
GLEDE OG SAMHOLD: Ka2, som består av Sondre Alvestad og Didrik Thulin, sprede glede og samhold blant ungdomsskoleelevene på plenen. FOTO: Laia Aguilar Vilalta
Alle har lyst å være med
Andreas forteller at responsen fra skolene har vært kjempebra, og at festivalen tidlig ble fulltegnet. Tidligere har de kunne strekke seg utover kommunegrensen, men på grunn av pågangen i år er minifestivalen utelukkende for skoler i Bergen kommune.
– Dette er deres introduksjon til Bergenfest. Og de skal få opplevelsen akkurat slik det skal være på Bergenfest for de voksne. Det er samme produksjon, og lik kvalitet. Ikke noe mindre for dem enn de voksne, sier han.
Giske Eggen, ansvarlig for samfunnsansvar i Sparebanken Vest, forteller at levende lokalsamfunn er en viktig del av bankens satsingsområder.
– Bergenfest Ung er et initiativ som vi er stolte av å være med på. Vi er glade for at vi kan bidra til å skape festivalfølelse for barn og unge, sier Giske.
I tillegg til Bergenfest Ung er Sparebanken Vest også stolt samarbeidspartner for hele Bergenfeststipendet som har vært utdelt til nyetablerte artister i nærområdet siden 2016.
SAMARBEID: Bergenfest Ung er et samarbeid mellom Bergenfest, Bergen Kommune og Sparebanken Vest. Her ved Giske Eggen, ansvarlig for samfunnsansvar i Sparebanken Vest, og Andreas Lindborg i Bergenfest.
Festival også for de minste
I tillegg til konsert for ungdommene, har også Bergenfest Ung også et arrangement til barnehagebarn tidligere på dagen. Her får de en introduksjon til musikken med konsert på plenen med «Naboen Min».
– Jeg vet ikke hva de sitter igjen med «in the long run», men det gir oss en utrolig energi å se festivalområdet fylles med de små som går hånd i hånd gjennom lokalet, sier Andreas.
I tillegg til konsert med «naboen min» blir det også fortellersamling i Håkonshallen som også er fulltegnet.
– Det er utrolig kjekt å se barna danse og engasjere seg i det som foregår på scenen, sier han.
NABOEN MIN: Bandet spilte foran barnehager fra Bergen Kommune. FOTO: Oliander Taule