hjertebank jæren 2024
En feiring av lokale ildsjeler
Hjertebank samlet over 1200 personer til storslått konsert og utdeling av 1 million kroner i Sparebanken Vest Arena på Nærbø. Ti lokale initiativer ble løftet frem og hyllet for deres bidrag til regionen!
Felles for alle de ti initiativene er at de bidrar til å gjøre Jæren til et bedre sted å bo. Kreftomsorg Rogaland var blant mottakerne og fikk en betydelig støtte på 150 000 kroner til sitt prosjekt «Minnehefte». De ønsker å bidra til å bevare minnene om mamma og pappa for barn og ungdom som opplever å miste en forelder.
– Et minnehefte med spørsmål som forelderen har besvart kan hjelpe barn og unge med å fylle inn historiene om den de har mistet. Har de ikke fått fylt det ut før de døde kan familie, venner og kolleger hjelpe til med å få fylle det ut i ettertid. Dette vil kunne være en viktig del av sorgbearbeidelsen, sier Ragnhild Stangeland i Kreftomsorg Rogaland.
Tar vare på de gode minnene
Kreftomsorg Rogaland er en privat organisasjon som arbeider for å støtte og hjelpe etterlatte. De er eneste organisasjon i Norge av sitt slag. De ønsker å supplere det offentlige helsetilbudet med psykososial helsehjelp. Organisasjonen består av blant annet kreftsykepleiere og familieterapeuter, som gir en helhetlig tilnærming til familier i sorg og krise.
– Vi møter mange som er syke eller lever med sykdom i familien. Mange som opplever at en forelder dør vil være redd for å miste minnene, og da er et slikt hefte et sted å samle minnene, forklarer hun.
MINNEHEFTE: Kreftomsorg Rogaland fikk 150 000 kroner til å utvikle sitt prosjekt «Minnehefte».
Barn og unge som mister foreldre trenger hjelp til å bearbeide sorgen. Forskning viser at barn som mister en forelder tidlig, ofte har en helt eller delvis ubearbeidet sorg, noe som kan påvirke dem negativt senere i livet.
– Arbeidet vårt er både forebyggende og direkte helsearbeid. En som opplever at pappa dør når de er 6 år vil ofte trenge å bearbeide sorgen etterhvert som de blir eldre. Nye tanker og spørsmål kan dukke opp, og da kan minneboken være god å ha, sier Ragnhild.
De ønsker at minneboken skal inneholde spørsmål om alt fra favorittfilm, bøker og TV-programmer, til hva som gjorde forelderen sint eller glad. Målet er å lage spørsmål som både er morsomme, men også nyttige og betydningsfulle.
– Hjertebank var perfekt for oss
Med dette prosjektet ønsker Kreftomsorg Rogaland å gi barn og unge som har mistet en forelder til kreft mulighet til å bearbeide sorgen og ta vare på de gode minnene.
– For oss er det viktig å hjelpe familier til å mestre livet best mulig når livet er krevende og vondt. Både der og da, men også i fremtiden. Det er godt å kunne ta med minnene om den de har mistet videre i livet, sier Ragnhild.
I tillegg til minneheftet tilbyr Kreftomsorg Rogaland også samtaler med både foreldre, barn og ungdom, og oppfølging i forbindelse med skole og barnehage. Ragnhild understreker at de er avhengige av støtte for å kunne tilby best mulig hjelp.
– Denne støtten gjør at vi kan møte familier, barn og ungdom på en enda bedre måte, sier Ragnhild og legger til:
– Vårt prosjekt passer så godt inn i Hjertebank. Vi tar vare på hjertene når det føles som de går i stykker. Derfor var Hjertebank den perfekte støtten for oss!
VARMESTUE: Med ny varmestue i tilknytning til ishallen vil klubben gjøre idretten enda mer attraktiv.
Et samlingspunkt
Blant øvrige mottakere var Nærbø Ishockeyklubb som fikk 100 000 til å bygge varmestue i tilknytning til ishallen. Dette håper de vil bidra til å skape en sosial sone og et samlingspunkt for aktive medlemmer, foreldre og besøkende.
– Uten et samlingspunkt mister man muligheten til å drive denne type aktivitet. Vi trenger et sted hvor besøkende kan følge med på isen uten å fryse, sier Heidi Ege, styremedlem i Nærbø Ishockeyklubb.
Hun forteller at klubben er relativt nystartet, og har i dag 200 medlemmer. De ønsker å være et attraktivt alternativ med vinteridrett, og tilbyr noe annerledes enn de etablerte idrettene som håndball og fotball.
– Hvis vi skal ha mangfold innenfor idrett, er det viktig med alternativer. Vi ser blant annet at mange ukrainere melder seg inn i klubben, da de har kultur for ishockey. Det gjør det enklere å bli inkludert, sier hun.
– Støtten gir helt klart ny motivasjon! Nye ting som gjør at medlemmene får den boosten de trenger er viktig, avslutter hun.
Stolt banksjef
Stemningen var på topp under utdelingen i Sparebanken Vest Arena, med artister som MARI, Emma og Isah på scenen. Banksjef i Nærbø, Ommund Braut, var stolt da han tok imot jubelen sammen med konserndirektør for Privatmarkedet, Simen Løland Aarskog, og konferansier Tarjei Strøm.
– Tusen takk for at dere engasjerer dere for fellesskapet, og for at dere bidrar til alt det fine Jæren har å by på – denne festen er for dere!
Sjekk ut stemningen fra Hjertebank på Nærbø i videoen under:
Disse fikk også støtte:
Interesnyj Teatrik med prosjektet Snødronning fikk 35 000:
Juryen legger vekt på at dette er et barneteater på russisk hvor man både skal invitere innbyggere fra Russland og ukrainske flyktninger – det handler både om integrering og om å bygge broer mellom russere og ukrainere.
Fra Offer til Kriger med prosjektet Frihetskasse fikk 50 000:
Juryen mener at jobben som gjøres på verkstedet på Orstad, eller på "Meir enn ei skjeva" kafeen på Bryne for at enhver Kriger skal få reist seg og kommet seg ut i jobb og ut i livet er beundringsverdig. Derfor fortjener de å få et bidrag slik at de får anledning til å løfte enda en kriger.
Gamle Engelsvoll vellag med prosjektet Skateboard/Sparkesykkel/BMX-rampe fikk 100 000:
Juryen finner det viktig at en kan styrke varierte fritidstilbud og fritidstilbudet fortjener å få ekstra bidrag slik at det kan etableres et godt tilbud for innbyggere og besøkende på Klepp stasjon som blir en ny "bydel" i Klepp.
Nærbø Turnforening med prosjektet Turnhall fikk 100 000:
Nærbø Turnforening har i alle år brukt gymsalar og idrettshaller som ikkje er tilpassa turnens behov. Juryen meiner det er viktig at Turnforeningen får gode treningsforhold som er tilpassa deira behov.
Ung Kreft Rogaland fikk 100 000:
Ung Kreft Rogaland hjelper unge som er berørt av kreft til å kunne få en bedre hverdag. Juryen mener at dette er et veldig viktig område å støtte opp om. Dessverre blir ofte økonomien også rammet når kreft rammer ens nærmeste. Dette er derfor et viktig bidrag til å gi unge som er berørt av kreft muligheten til å få noen kjekke opplevelser og et pusterom i en veldig tøff hverdag.
Rosseland Ballklubb Bordtennisgruppa med prosjektet Bordtennis for alle fikk 100 000:
Juryen har valgt å tildele midler til dette prosjektet da dette er en idrett som får forholdsvis lite oppmerksomhet. Juryen legger vekt på å bidra til økt bredde på fritidts- og aktivitetstilbudet, noe som dette tilbudet bidrar til.
Norsk Folkehjelp Jæren med prosjektet Utstyr som redder liv fikk 100 000:
Norsk Folkehjelp avdeling Jæren søkte om midler til å få kjøpe inn en maskin med hjertestarter og EKG. Dette vil redde liv. Juryen mener at Norsk Folkehjelp avdeling Jæren er en meget aktiv organisasjon, som står på i uker og helger for at vi som ferdes på fjellet, ved sjøen og på andre fritidsaktiviteter skal føle oss trygge. Ved å få midler til dette vil de være enda bedre rustet til å fortsatt gjøre en god jobb fremover.
Cross RC Klubb med prosjektet Asfaltering bane og p-plass fikk 165 000
Juryen er opptatt at en trenger bredde i aktivitetstilbudet for barn og unge på Jæren. Det er mange som har interesse for motor, fart og mekking. Cross RC klubb representerer ein viktig aktivitet for ei viktig gruppe.