Hopp til hovedinnholdet
Jente foran rød vegg med mobil i hånden. Planlegger budsjett og sparing.

10 sparetips

Spar smart gjennom høsten

Ønsker du å få mest mulig ut av pengene de kommende månedene? Her er noen gode, gamle sparetips for deg som vil nyte høsten uten å tømme lommeboken.

Av: 

Sparebanken Vest

1. Ta kontroll med et personlig budsjett 

Det kan være lurt å se gjennom Min økonomi i nett- eller mobilbanken for å få full oversikt over inntekter og utgifter den siste tiden. Klarer du å kutte noen unødvendige utgifter kan du for eksempel sette av mer til sparing. Å spare fast i fond hver eneste måned er en smart måte å bygge buffer over tid, og du kan enkelt sette opp fast sparing i fond med så lite som hundre kroner i måneden.

2. Benytt dine fordeler via Visa Gull

Det kan lønne seg å bruke kredittkort så lenge man bruker det riktig. Via Visa Gull sitt fordelsprogram kan du spare penger og få ekstra rabatter hos våre samarbeidspartnere. Gjør deg kjent med fordelene her. Husk å betale kredittkortregningen til forfall for å unngå renter!


3. Ta et oppgjør med småkjøpene

Uttrykket "mange bekker små gjør en stor å" er høyst relevant i forbindelse med sparing. Vaner som bidrar til hyppige småkjøp er fint å være bevisst på, og her er tre vanlige vaner som dette:

Småutgifter verdt å bite seg merke i

  • Visste du at en plastpose nå koster 4 kroner og 25 øre i butikken? Hvis du bruker seks handleposer gjennomsnittlig i uken, betyr det at du bruker mer enn 1 300 kroner i året på plastposer! Spar både penger og miljøet ved å ta med egne poser på butikken neste gang du handler.  

  • Selvfølgelig skal man unne seg noe godt i ny og ne, men det kan være fint å ha et forhold til hvor mye penger som går til snacksbudsjettet hver måned. Har du tenkt over at kiloprisen på smågodt kan ligge på drøyt 180 kroner? En kilo nektariner koster derimot 37 koner - så her kan man potensielt gjøre valg som både er sunnere og mer økonomisk!

  • Gjeninnfør matpakken! Klarer du å unngå å kjøpe jobblunsj til 50 kroner tre ganger i uka, sparer du nemlig hele 7000 kroner i løpet av et normalt arbeidsår. Når det er sagt - husk at det er ingen lov som sier at matpakken må bestå av tørre brødskiver og svett salami. Bare kreativiteten setter grenser! Hva med deilig wraps, salat, kjøleskapsgrøt eller noe spennende du bakte søndagen i forkant? 

4. Gratis arrangement og aktiviteter

Delta på gratis arrangement og aktiviteter i stedet for betalte for å gjøre høsten morsom uten at det går på bekostning av lommeboka: 

Forslag til gratis arrangementer og aktiviteter

  • Hjertebank 
    Vår konsertturné “Hjertebank” skal besøke Sunnfjord, Voss, Jæren og Sandnes/Stavanger – og vi kan lokke med fantastiske konsertopplevelser og mye moro. Dette er helt gratis og passer for både små og store. Les mer om arrangementet her

  • Stolpejakt 
    Last ned appen "Stolpejakt" for å utforske ditt nærområde, få frisk luft og mosjon, samtidig som du utfordrer deg selv i å navigere for å finne de ulike stolpene.

  • Åpen gård
    Mange gårder på Vestlandet åpner dørene sine for publikum i august og september. Her kan man oppleve gårdsdyr, lære om landbruk og kanskje til og med plukke frukt eller grønnsaker. Se mer om dette arrangementet på Norges Bondelag sine nettsider.

  • Kulturarrangement på bibliotek 
    Hva med å søke opp programmet til biblioteker og kulturhus i ditt område? Mange bibliotek arrangerer gratis kulturarrangementer som konserter, foredrag, teaterforestillinger og utstillinger.

5. Kjøp og selg brukt  

Nettsider og apper som Finn.no, Tise og iBok har blitt nasjonalskatter når det kommer til kjøp og salg av smått og stort. Sjekk gjerne disse kanalene før du går i butikken for å kjøpe nytt. Her er det også mulig å tjene noen kroner dersom du selv ønsker å selge ting du ikke lenger trenger.


6. På tide med en "abonnementssjekk"?

Strømmetjenester, mobil og annet knask kan utgjøre betydelige summer totalt sett, over tid. Bruk “Mine abonnement” i mobilbanken for å se alle faste beløp som går ut fra kontoen din. Du kan også avslutte de du ikke har behov for lenger.


7. Leie i stedet for å kjøpe

Utforsk delingsøkonomi ved å vurdere om du kan leie istedenfor å kjøpe nytt. Om du lurer på hvor du kan leie eller låne det du måtte trenge har vi samlet noen forslag:  

Plattformer for utleie

  • Hygglo  
    Appen “Hygglo” er en plattform for utleie av alt du kan tenke deg. Trenger du en sirkelsag til oppussing, en slushmaskin til barnebursdag eller et telt til helgeturen? Det er stor sannsynlighet for at du finner dette her. 
     
  • Skattekammeret  
    Under navnet Skattekammeret legger Kirkens Bymisjon til rette for en aktiv hverdag for barn og unge. Inntil fylte 18 år kan man låne sports- og fritidsutstyr gratis flere steder i landet. Voksne kan også leie utstyr for en symbolsk sum. Les mer her
     
  • Biblioteket  
    Skaff eget nasjonalt lånekort for gratis tilgang til lån av bøker, spill, filmer og mye annet.  
      
  • Verktøy til leie 
    For deg som skal benytte høsten til å pusse opp er det kjekt å vite at en rekke butikkjeder nå tilbyr utleie av verktøy. Oppdag leiemulighetene hos blant annet Maxbo, Jernia, Bauhaus, OBS Bygg og Clas Ohlson. 

8. Samle forsikringene dine og få rabatt

Ring gjerne vår samarbeidspartner Frende for å få et forsikringstilbud. Hos Frende kan du nemlig få hele 17% rabatt hvis du samler forsikringene dine hos dem. Les mer her.  


9. Sank egne råvarer til høstens matlaging

Vestlandet har en fantastisk natur full av gode råvarer. Bruk sensommer og høst til å nyte flotte turer i fjellet og sank inn alt fra bær, sopp, fisk og ramsløk.


10. Spar på transportkostnader

Spar penger ved å gå eller sykle til jobb hvis mulig. Dersom det blir for store avstander kan kollektivtransport eller samkjøring med kolleger også være et godt økonomisk alternativ. Dette kan bidra til å redusere drivstoff- og transportkostnader for alle involverte.