Hopp til hovedinnholdet
morten-oehme-1040x466

Flere og flere øker sparingen i fond

I første halvår av 2024 kjøpte Sparebanken Vest-kundene fond for 1,5 milliarder kroner. Det er rekordstor interesse for fondssparing. Hvilken type fond er mest populære?

Så langt i 2024 har kundene i Sparebanken Vest økt sparingen sin i aksje- og rentefond hver eneste måned.  


– Det skyldes nok at kundene våre har fulgt med på at utviklingen for fond stort sett har vært veldig god i år. Kurvene har pekt oppover, sier Morten Oehme, spareekspert i Sparebanken Vest. 


Mindre sannsynlig at du bommer 

Det er likevel ikke alle som følger så nøye med på fondsparingen sin. 


– Mange av kundene våre sparer fast i fond hver måned. Når du setter opp faste trekk på den måten, så øker du jo sparingen din uten å tenke så mye på det, sier Morten. 


Med månedlig fondssparing er du immun mot å bomme, ifølge han: 


– Med fast sparing kjøper du både på topper og bunner i markedet, og dermed utjevnes risikoen. Dette er en veldig fin spareform for folk som ikke har planer om å bruke pengene med det første. Historisk har den gitt god avkastning målt opp mot andre spareformer.  

spareradgivere-2640x1800

SNAKK MED OSS: Vi hjelper deg gjerne med å starte sparing i fond. 

Sparer mest i aksjefond 

Det er aksjefond som har vært absolutt mest populære blant Sparebanken Vest-kundene så langt i år. Her er fordelingen: 

  • Aksjefond: 70 prosent 
  • Høyrente- og nordiske rentefond: 20 prosent 
  • Pengemarkedsfond: 10 prosent 

– Det er globale, aktive aksjefond og indeksfond som er de mest populære. På plass nummer to finner du rentefond. Dette skyldes god utvikling på børsene den siste tiden og god risikovilje blant dem som sparer, sier Morten.


”Aktive fond” vil si at det er forvaltere som kjøper og selger aksjer på jevnlig basis basert på hva som går bra og dårlig til enhver tid. Indeksfond følger markedene etter en fast oppskrift.


– Kvinnene haler innpå 

Menn sparer generelt mer hver måned enn kvinner, men kvinneandelen som sparer i fond har steget jevnt og trutt år for år, viser tall fra Sparebanken Vest. Kvinner står i dag for 43 prosent av all fondssparing. For ti år siden var andelen på 38 prosent.  


– Det er flott at kvinnene haler innpå. Fondssparing kan lønne seg over tid og stadig flere ser på det som en måte å sikre seg selv økonomisk for fremtiden, sier Morten, og legger til: 


– Det å skape økonomisk trygghet for en selv gir gode ringvirkninger og er viktig uansett hvilken alder eller livssituasjon du er i, og uansett om du er mann eller kvinne.  

Oppturer og nedturer på børsen 

Det har gått litt opp og ned på børsene i det siste. Ifølge Morten så har Sparebanken Vest-kundene blitt flinkere til å ikke handle «i panikk». 


– Når markedet har vært litt urolig, ser vi at kundene i stor grad har forholdt seg rolig. De som har foretatt seg noe, har benyttet anledningen ved markedsfall til å kjøpe seg opp i aksjefond fremfor å selge seg ned. Det er smart, sier spareeksperten.