Hopp til hovedinnholdet
Boliglånskunde Hermann i Sparebanken Vest hjemme i leiligheten sin

Økonomene varsler renteøkning

Hermann forbereder seg på rentehopp

Forutsigbarhet er viktig når man har mye lån – særlig nå som ekspertene spår renteøkning. For Hermann Øberg og Ida Marie Jacobsen er det ekstra viktig, for de har akkurat blitt foreldre for første gang.

Av Sparebanken Vest

– Dette er kontoret mitt – her redigerer jeg bilder og film. 


Hermann Øberg viser oss rundt i leiligheten i Sandviken i Bergen som han kjøpte høsten 2020. Her bor han og samboer Ida Marie Jacobsen (28), og sammen med Hermanns far, har de brukt utallige timer på å pusse opp for å få det akkurat slik de vi ha det. 


Kontorpulten måtte vike for sprinkelseng

– Halvparten av veggene er malt sort. Det falt nok ikke helt i smak hos de eldste i familien, sier Hermann, som er fotograf og videoprodusent.

Bare få dager etter at det sortmalte kontoret stod ferdig, fikk paret seg en overraskelse.


– Vi fant ut at vi skulle bli foreldre i februar. Da måtte skrivebordet og fotoutstyret vike plass for sprinkelseng. Det betydde at veggene også måtte males på nytt, smiler Herman.


Godt rustet for renteøkning med bufferkonto 

Hermann kjøpte sin første leilighet allerede som 24-åring. God sparedisiplin var utslagsgivende.

– Jeg har alltid vært en sparekis, og bodde noen år hjemme etter videregående for at jeg skulle klare å spare nok egenkapital til å kjøpe noe eget, sier Sparebanken Vest-kunden.


Nå som han har mye lån, er han opptatt av å ha en solid bufferkonto. På den måten er han bedre rustet for å kunne takle uforutsette utgifter og mulige renteøkninger. 


– Da jeg skulle ta opp lån til denne leiligheten, var rådgiveren min i Sparebanken Vest veldig tydelig på at jeg ikke kunne låne mer enn at jeg skulle klare å betjene lånet også med en renteøkning på fem prosent, sier Hermann. 

Boiglånskunde Hermann i Sparebanken Vest. På kontoret hjemme i leiligheten sin.

Hermann Øberg er fotograf og videoprodusent og driver sitt eget firma. Her er han på det nyoppussede kontoret, som snart skal pusses opp igjen og bli til barnerom.

Fastrente for trygghet

For mange kan et rentehopp få stor betydning for månedsbudsjettet – kanskje særlig unge og nyetablerte som har mye lån i forhold til inntekt, forteller Elisabeth Færøy, rådgiver ved Sparebanken Vests kontor i Knarvik. 


– Har du et lån på fire millioner kroner og renten øker med 0,5 %, må du ut med 20 000 kroner mer i renter i løpet av året. Jeg forstår godt at det kan vekke bekymringer hos mange som kanskje allerede har en stram økonomi, sier hun. 

Elisabeth trekker fram fastrente som en god løsning for den som ønsker trygghet og forutsigbarhet i økonomien. Med et fastrentelån kan du binde renten for 3, 5 eller 10 år. 


Finn riktig sparepakke for deg


Hermann valgte fastrente på deler av lånet

Når du har et fastrentelån, vet du nøyaktig hva du skal betale i renter og avdrag på lånet hver måned.


– Ønsker du en kombinasjon av trygghet og fleksibilitet, kan løsningen være å binde deler av lånet. Da reduserer du noe av risikoen når de flytende rentene stiger, samtidig som du ikke betaler for mye i renter dersom rentenivået holder seg lavt, sier hun.

 

Nettopp dette har Hermann gjort.


– Forutsigbarhet var grunnen til at jeg valgte fastrente på en del av lånet.

Når man er ung og i etableringsfasen, sånn som vi er, så skjer det ting som plutselig får konsekvenser for hverdagsøkonomien. I løpet av det siste året så har vi skiftet bolig, fått barn og jeg har skiftet jobb. Det merkes på lommeboken, sier han. 


Les mer: Tre gode grunner for å velge fastrente

Ønsker du en kombinasjon av trygghet og fleksibilitet, kan løsningen være å binde deler av lånet. 

-

Rådgiver, Elisabeth Færøy 

Hvordan kan du forberede deg på rentehopp? 

Elisabeth har et godt tips til deg som vil være ekstra forberedt på rentehopp og som vil utnytte muligheten nå som renten er lav: gjør som Hermann – spar deg opp en god buffer.


– Du kan for eksempel legge opp til å spare like mye som du ville ha måttet betale i renter dersom renten var 5 prosentpoeng høyere. Så kan du heller redusere sparingen når renten går opp. På denne måten har du mer rom i økonomien til å takle renteoppgangen når den kommer, sier hun.


Les mer: Hva skjer med lommeboken din hvis styringsrenten går opp?

 

Rådgiver Elisabeth Færøy ved kontoret til Sparebanken Vest i Knarvik

Elisabeth Færøy, rådgiver ved kontoret i Knarvik, forstår at en renteøkning kan vekke bekymringer. Hun trekker frem fastrente som en god løsning for deg som vil ha en mer forutsigbar økonomi.

Vi har dyktige rådgivere som hjelper deg med boliglånet

Boliglån tilpasset deg

  • Søk og få raskt svar
  • Vær trygg på at rådene er tilpasset deg
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor